Vprašanje:

Če se mi pogodba izteče 31.9 in v službo pridem 2.10., pogodbe za določen čas še pa ni, kaj to pomeni zame? 
 

Odgovor:

Delavcu, ki je zaposlen s pogodbo za določen čas, se delovno razmerje izteče, ko se izteče pogodba o zaposlitvi. Iz tega vidika tako po poteku pogodbe nimate več podlage za prihod na delo.

Kljub temu, da delodajalec delavca zakonsko ni dolžan obvestiti o poteku delovnega razmerja, pa je to, v izogib pravnim posledicam, ki lahko iz tega sledijo, priporočljivo storiti.

e-obrazec - Obvestilo o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi, sklenjene za določen čas

56. člen Zakona o delovnih razmerjih določa, da se, če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

V tem primeru lahko od delodajalca zahtevate sklenitev delovnega razmerja za nedoločen čas.

 

e-obrazec - Poziv delavca delodajalcu za izstavitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas - delo po poteku pogodbe za določen čas

 

Več informacij najdete spodaj:

 

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!