Vprašanje:

Moram delež letošnjega regresa vrniti, če podam odpoved?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec, ki ima pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, pravico le do sorazmernega dela regresa.

Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve - sorazmerni del letnega dopusta.

Tako je odgovor da. Ker vam delovno razmerje preneha med letom, ste upravičeni do sorazmernega dela regresa, 1/12, za vsak dopolnjen mesec dela v tem letu.

Preostanek regresa ste dolžni vrniti. Pri tem vam ga delodajalec ne sme pobotati (denimo z vašo plačo), brez vašega pisnega soglasja.

e-obrazec - Soglasje delavca za poračun (pobot) preveč izplačanega regresa

Lahko pa, v kolikor soglasja ne podate, oz. dela regresa ne vrnete, zoper vas vloži tožbo in vračilo iztoži.

e-obrazec - Tožba delodajalca zoper delavca za vračilo regresa

Več si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!