Vprašanje:

Zaposlen na črpalki. Franšiza s.p. S.p. ki mi je dal regres je zaprt od maja. Dal sem dal odpoved. Sem dolžan vrniti regres?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec, ki ima pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, pravico le do sorazmernega dela regresa.

Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve - sorazmerni del letnega dopusta.

Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.

Predvidevamo, da je prišlo ob prenehanju prvotnega s.p.-ja do sklenitve pogodbe o zaposlitvi z drugim delodajalcem. V tem primeru vam vsak od teh delodajalcev dolguje sorazmerni del dopusta in tudi sorazmerni del regresa.

Presežek izplačanega regresa se bili tako dolžni vrniti staremu delodajalcu, novi delodajalec pa vam je dolgoval izplačilo za svoj sorazmerni del. 

Ne glede na vaš predhodni dogovor z obema delodajalcema ob menjavi delodajalca pa vam je delovno razmerje prenehalo med letom. Tako ste dolžni sorazmerni del regresa za mesece, ko niste zaposleni v celoti, vrniti.

Pri tem delodajalec ne sme vračila samostojno poračunati (z drugim izplačilom), brez vašega pisnega soglasja.

e-obrazec - Soglasje delavca za poračun (pobot) preveč izplačanega regresa

V kolikor soglasja ne boste podali, pa lahko delodajalec izplačilo izterja po sodni poti.

e-obrazec - Tožba delodajalca zoper delavca za vračilo regresa

Več si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!