Vprašanje:

Sem natakarica. Lahko delodajalec izplača polovico regresa bonih za restavracijo, ki je zelo draga?
 

Odgovor:

Izplačilo regresa v nedenarni obliki je možno, če tako določa kolektivna pogodba, ki velja za vašega delodajalca.

Za točen odgovor, bi tako morali vedeti, katera kolektivna pogodba velja za vašega delodajalca. Ta podatek najdete v vaši pogodbi o zaposlitvi (običajno povsem na začetku pogodbe).

V kolikor velja Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije, le-ta izplačila regresa v nedenarni obliki, torej bonih ne določa. 

Določa, da je delavec upravičen do regresa za letni dopust pod pogoji določenimi v zakonu, ki ureja delovna razmerja. Torej se mu mora regres izplačati v denarju.

Regres se izplača najkasneje do konca junija tekočega leta, regres za letni dopust za leto 2017 znaša 950 EUR.

Delavcem, ki so upravičeni le do izrabe sorazmernega dela letnega dopusta, pripada le sorazmerni del regresa.

V primeru nelikvidnosti delodajalca se regres za letni dopust izplača najkasneje do 1. novembra tekočega leta.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

Informiran.si - Izvršba na podlagi verodostojne listine - Kako izterjati neplačan račun, plačo, regres... (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!