Vprašanje:

Delam v gostinstvu. Zaposlen sem 4 ure, invalid 3. kategorije. Moram delati nedelje in praznike?
 

Odgovor:

V vsakem primeru vam je delodajalec dolžan zagotoviti opravljanje dela, ustreznega vaši preostali delovni zmožnosti, opravljanje dela s krajšim delovnim časom glede na preostalo delovno zmožnost, poklicno rehabilitacijo in nadomestilo plače v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Tako mora spoštovati odločbo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje odločbo, kjer so navedene omejitve dela, ki ga lahko opravljate.

V koviru teh omejitev mora potekati tudi delo, ki ga opravljate.

Delodajalec ne sme naložiti dela preko polnega delovnega časa delavcu, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali drugimi predpisi.

V kolikor delo poteka v okviru rednega delovnega časa, kot je opredeljen v vaši pogodbi o zaposlitvi in v kolikor delo ne krši omejitev iz vaše odložbe, morate delo opravljati tudi v nedeljo in praznike. Seveda v okviru omejitev o obveznem dnevnem in tedenskem počitku, ki ga določata Zakon o delovnih razmerjih in Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!