Vprašanje:

6.6.2017 sem dala odpoved. V firmi sem zaposlena leto in pol. Imam 9 dni starega in 25 dni novega dopusta. Koliko ga lahko koristim?
 

Odgovor:

Letni dopust se izrablja skladno z dogovorom med delavcem in delodajalcem, upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.

Načeloma vam mora delodajalec omogočiti izrabo letnega dopusta. 

V primeru prenehanja delovnega razmerja, se lahko delavec in delodajalec dogovorita tudi o odškodnini za neizrabljen dopust, v kolikor izraba dopusta do izteka odpovednega roka ni mogoča.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Omenimo naj, da vam v letu 2017 pripada sorazmerni del letnega dopusta, ne celotni dopust, saj vam bo delovno razmerje prenehalo tekom leta. Pripada vam 1/12 dopusta za vsak polni mesec dela.

V kolikor vam bo delovno razmerje prenehalo v juliju 2017 to pomeni, da vam pripada 6/12 letnega dopusta. V tem primeru vam v 2017 pripada 13 dni letnega dopusta, v kolikor 25 dni predstavlja celotni dopust. 

Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!