Vprašanje:

Me lahko delodajalec odpusti, ker nisem podpisala pogodbe za slabše plačano delovno mesto, kot ga imam sedaj?
 

Odgovor:

Sprememba pogodbe o zaposlitvi mora biti sporazumna. Torej se morata s spremembami strinjati tako delodajalec, kot tudi delavec.

V kolikor ne pristanete na nove pogoje, veljajo določila stare pogodbe o zaposlitvi.

Delodajalec lahko poda odpoved pogodbe o zaposlitvi, vendar pa morajo zato obstajati razlogi. odisi obstaja razlog za izredno odpoved (po 110. členu ZDR-1), bodisi obstaja razlog za redno odpoved iz razloga nesposobnosti, krivdnega ali poslovnega razloga.

Glede na to, da omenjate znižanje plače, predvidevamo, da želi delodajalec podati redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Torej da gre za prenehanje potreb po opravljanju določenega dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi, oz. iz ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov na strani delodajalca.

V kolikor navedeni poslovni razlog obstaja, delodajalec lahko poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz tega razloga, ne more pa podati razloga nepodpisa nove pogodbe o zaposlitvi.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Sprememba pogodbe o zaposlitvi - Kdaj zadošča aneks, kdaj pa je potrebno skleniti novo pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Kdaj lahko delodajalec spremeni pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!