Vprašanje:

Imam 3. kategorijo invalidnosti. Delam 20 ur tedensko v trgovini odprto 7 dni. Lahko delam od pon—pet?
 

Odgovor:

Delodajalec vam mora zagotoviti opravljanje dela, ustreznega vaši preostali delovni zmožnosti, opravljanje dela s krajšim delovnim časom glede na preostalo delovno zmožnost, poklicno rehabilitacijo in nadomestilo plače v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Delodajalec mora spoštovati odločbo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje odločbo, kjer so navedene omejitve dela, ki ga lahko opravljate.

Delo mora tako potekati v okviru in ob upoštevanju omejitev, ki so navedene v odločbi invalidske komisije.

Če menite, da delovno mesto ni ustrezno, lahko zahtevate dopolnilno mnenje invalidske komisije o ustreznosti vašega delovnega mesta. 

Če Vam delodajalec utemeljeno ne more zagotoviti premestitve na drugo delovno mesto, Vam lahko odpove pogodbo o zaposlitvi. V tem primeru Vam pripada odpravnina.

Kolikor omenjate tu ne gre za delo preko polnega delovnega časa. Delodajalec namreč ne sme naložiti dela preko polnega delovnega časa delavcu, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali drugimi predpisi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!