Vprašanje:

Letošnjega letnega dopusta nimam več. Mi pripada neplačan dopust? Imam zdravstvene težave.
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih  ne opredeljuje neplačane odsotnosti. Tovrstno odsotnost običajno opredeljujejo kolektivne pogodbe, kjer je pogosto dovoljena neplačana odsotnost z dela zaradi zdravljenja na lastne stroške. Za točen odgovor bi tako morali vedeti, katera kolektivna pogodba velja v vašem primeru.

Delavec je upravičen do odsotnosti z dela v primerih začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe in v drugih primerih, v skladu s predpisi o zdravstvenem zavarovanju. Torej ima pravico do bolniške odsotnosti.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!