Vprašanje:

Delavec ni podpisal pogodbe za določen čas (hoče pogodbo za nedoločen čas). Delo še naprej opravlja. Kaj storiti? Ga lahko odjavim?
 

Odgovor:

Pogodba o zaposlitvi se sklene s sporazumom obeh pogodbenih strank. V kolikor ena od strank pogodbe ne želi skleniti, pogodbeno razmerje ne more biti sklenjeno.

Delavcu, ki je zaposlen s pogodbo za določen čas, se delovno razmerje izteče, ko se izteče pogodba o zaposlitvi. Po tem času morate delavca odjaviti iz delovnega razmerja.

V kolikor se trenutno veljavna pogodba še ni iztekla, bo z iztekom pogodbe o zaposlitvi delovno razmerje prenehalo. Delavcu izročite obvestilo o poteku pogodbe in delavca odjavite iz obveznih zavarovanj.

e-obrazec - Obvestilo o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi, sklenjene za določen čas

V kolikor je delovno razmerje že poteklo in delavec opravlja delo brez veljavne pogodbe o zaposlitvi, pa se šteje, da je delodajalec sklenil delovno razmerje za nedoločen čas in tako upravičeno lahko zahteva sklenite pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas na podlagi 56. člena ZDR-1:

56. člen
(posledice nezakonito sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas)

Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

 

e-obrazec - Pogodba o zaposlitvi

 

V kolikor na to ne pristanete, vas lahko pozove na izstavitev pogodbe za nedoločen čas, v kolikor na to ne pristanete, pa lahko sklenitev pogodbe za nedločen čas iztoži na pristojnem delovnem sodišču.

 

e-obrazec - Poziv delavca delodajalcu za izstavitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas - delo po poteku pogodbe za določen čas

 

Več informacij najdete spodaj:

 

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!