Vprašanje:

Delam v šolstvu. Decembra mi je umrla mama. Bila sem v staležu po operaciji. Mi pripada izredni dopust po koncu staleža?
 

Odgovor:

Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji določa, da vam pripadajo trije dnevi odsotnosti zaradi smrti ožjega družinskega člana in staršev.

Pri tem ne določa izrecno, da je potrebno odsotnost izrabiti ob nastopu dogodka.

Je pa pri tem potrebno razmeti naravo in namen te odsotnosti, torej olajšati osebne okoliščine ob izgubi bližnjega. Iz tega razloga je po našem mnenju to odsotnost potrebno koristiti ob samem dogodku. Podobno mnenje je podalo tudi ministrstvo ob podobnem primeru (ob selitvi).

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!