Vprašanje:

Pogodba mi poteče 16.2. Sem že 2 meseca v bolniški do 28.2. Kaj bo s 5 dnevi dopusta, ki ni izkoriščen?
 

Odgovor:

Glede odškodnine za neizrabljen letni dopust 164. člen ZDR-1 določa:

164. člen
(neveljavnost odpovedi pravici do letnega dopusta)

Izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, je neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja.

Na podlagi tega je odškodnina za neizrabljen dopust ob prenehanju delovnega razmerja možno samo, če se delavec in delodajalec o tem dogovorita (skleneta sporazum). Delodajalec v drugih primerih te obveznosti nima.

Delavec je namreč v prvi vrsti upravičen do dejanskega počitka v smislu letnega dopusta za zagotovitev delavčevega zdravja in varnosti. Namen pravice do plačanega letnega dopusta je delavcu omogočiti, da se spočije in da ima na voljo obdobje za sprostitev in razvedrilo. Tega namena ni mogoče doseči z denarnim nadomestilom, izplačanim delavcu za neizrabljen letni dopust.

Delodajalec je tako dolžan plačati delavcu nadomestilo za neizrabljen dopust tedaj, ko delavec svoje pravice do plačanega letnega dopusta ni mogel izvršiti.

Ali ste upravičeni do nadomestila za neizkoriščen letni dopust je odvisno predvsem od tega, ali zaradi neobjektivnih okoliščin oz. okoliščin na katere niste imeli vpliva in ki jih niste mogli predvideti, niste mogli  izkoristiti dopusta. 

Glede na opisano bi lahko sklepali, da vam nadomestilo pripada, seveda pa se vsak primer presoja posamično. V primeru, da z delodajalcem zadeve ne boste rešili sporazumno, predlagamo, da poiščete pomoč odvetnika in po potrebi vložite tožbo na pristojno delovno sodišče.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Več lahko preberete v članku:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!