Vprašanje:

V letu 2016 mi niso omogočili koriščenje letnega dopusta - 2 tedna. Sem upravičen do odškodnine?
 

Odgovor:

Delodajalec mora omogočiti delavcu, da izrabi letni dopust, lahko pa delavcu to odreče, če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces. V tekočem letu vam mora tako omogočiti izkoristek vsaj 2 tednov dopusta, preostanek pa lahko prenesete v naslednje leto.

Letnemu dopustu se delavec ne more odreči. Izjema je odškodnina za neizkoriščen letni dopust ob prenehanju delovnega razmerja.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

V kolikor dogovor z delodajalecem ni mogoč, predlagamo, da se obrnete na pristojni Inšpektorat za delo, oz. vložite tožbo na pristojno delovno sodišče.

Kar se tiče odškodnine naj omenimo, da je delodajalec odgovoren delavcu za škodo, ki mu jo je povzročil s kršenjem pravic iz delovnega razmerja. Tako da ste (v kolikor je do kršitev prišlo) do odškodnine upravičeni.

Več o letnem dopustu si lahko preberete v spodnjem članku:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Katere so najpomembnejše pravice delavca, ki jih mora delodajalec upoštevati?

Informiran.si - Kdo odgovarja za povzročeno škodo na delovnem mestu?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!