Vprašanje:

Imam pogodbo za določen čas 6 mesecev. Izkoristil sem cel pripadajoč dopust. Podal bi odpoved pred potekom 6 mesecev. Posledice?
 

Odgovor:

Delavcu v posameznem koledarskem letu pripada sorazmerni del dopusta, glede na število dopolnjenih mesecev dela v tem letu. 1/12 za vsak dopolnjen mesec dela v koledarskem letu.

V kolikor izkoristite več dopusta, kot pa ste ga upravičeni, ima delodajalec pravico do ustrezne odškodnine.

V kolikor bi delodajalec takšno odškodnino zahteval in se o njej ne bi mogla sporazumno dogovoriti, jo ima pravico zahtevati na podlagi tožbe na delovnem sodišču.

Več lahko preberete v članku:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!