Vprašanje:

Imam pogodbo za določen čas 6 mesecev. Izkoristil sem cel pripadajoč dopust. Podal bi odpoved pred potekom 6 mesecev. Posledice?
 

Odgovor:

Delavcu v posameznem koledarskem letu pripada sorazmerni del dopusta, glede na število dopolnjenih mesecev dela v tem letu. 1/12 za vsak dopolnjen mesec dela v koledarskem letu.

V kolikor izkoristite več dopusta, kot pa ste ga upravičeni, ima delodajalec pravico do ustrezne odškodnine.

V kolikor bi delodajalec takšno odškodnino zahteval in se o njej ne bi mogla sporazumno dogovoriti, jo ima pravico zahtevati na podlagi tožbe na delovnem sodišču.

Več lahko preberete v članku:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!