Vprašanje:

Me lahko šef obvesti preko SMS-ja, da je direktor ukinil moje delavno mesto in da sem premeščena v proizvodno, brez spremembe pogodbe?


Odgovor:

Glede na to, da gre za spremembo delovnega mesta, pri čemer je Vaše staro delovno mesto ukinjeno, Vam mora delodajalec podati redno odpoved pogodbe o zaposlitvi, ter ponuditi novo pogodbo o zaposlitvi, za novo delovno mesto.

V primeru, da sprejmete ponudbo delodajalca za ustrezno zaposlitev za nedoločen čas, nimate pravice do odpravnine, obdržite pa pravico do pravnega varstva pred pristojnim sodiščem, kot v drugih primerih redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Če nove pogodbe ne sprejmete in gre za ustrezno zaposlitev in za nedoločen čas, nimate pravice do odpravnine.

Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in raven izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katero ste imeli sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z organiziranim prevozom delodajalca od kraja Vašega bivanja.

V primeru, da ne gre za ustrezno novo zaposlitev in zaposlitev zavrnete, Vam pripada odpravnina, odpovedni rok in nadomestilo za brezposelnost.

V primeru, da sprejmete neustrezno novo zaposlitev, imate pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, ki jo dogovorite z delodajalcem.

e-obrazec - Dogovor o odpravnini

Več si lahko preberete v člankih:

Informiran.si - Kdaj lahko delodajalec spremeni pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Sprememba pogodbe o zaposlitvi - Kdaj zadošča aneks, kdaj pa je potrebno skleniti novo pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kakšni so odpovedni roki pri prekinitvi pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!