Vprašanje:

Je delo preko podjemne pogodbe priporočljivo? Kje so pasti?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da V Vašem primeru razmišljate o delu preko podjemne pogodbe kot alternativi pogodbi o zaposlitvi, torej, da bi bili preko podjemne pogodbe "zaposleni".

V tem primeru se morate zavedati, da tu ne gre za zaposlitev. Podjemna pogodba oz. pogodba o delu je pogodba civilnega prava. Uporablja se za primere, ko naročnik pri podjemnik naroči, podjemnik pa se zaveže, da bo opravil določeno delo.

Pri tem je treba seveda vedeti, da podjemna pogodba ni primerna, ko pri delu obstajajo elementi delovnega razmerja.

Prav tako morate vedeti, da kot "delavec" pri podjemni pogodbi niste upravičeni do pravic, ki jih imate pri delu preko pogodbe o zaposlitvi, kot so denimo dopust, regres, malica, nadomestilo za prevoz, nadomestilo pri bolniški odsotnosti, odpravnina ipd.

Da bi lahko konkretneje ocenili, ali je podjemna pogodba v Vašem primeru ustrezna rešitev, bi morali imeti več informacij, ki nam jih lahko posredujete preko individualnega pravnega nasveta.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kdaj delavec ne sme biti "zaposlen" preko podjemne / avtorske pogodbe ali s.p.-ja?

Informiran.si - Katere so najpogostejše napake pri sklepanju podjemne pogodbe?

Pravni e-Priročnik - Vse o podjemni pogodbi (Pogodbi o delu)

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!