Vprašanje:

Celo leto delamo na tri izmene. Nam glede na nočno delo pripada dodaten dan dopusta?
 

Odgovor:

Zakon ZDR-1 določa, da mora delodajalec nočnim delavcem zagotoviti daljši dopust.

151. člen
(pravice delavcev, ki delajo ponoči)


(1) Delavec, ki dela ponoči vsaj tri ure svojega dnevnega delovnega časa oziroma delavec, ki dela ponoči vsaj tretjino polnega letnega delovnega časa, ima pravico do posebnega varstva (v nadaljnjem besedilu: nočni delavec). 


(2) Če bi se nočnemu delavcu po mnenju izvajalca medicine dela, oblikovanem ob upoštevanju mnenja osebnega zdravnika, zaradi takega dela lahko poslabšalo 

zdravstveno stanje, ga mora delodajalec zaposliti na ustrezno delo podnevi. 


(3) Delodajalec mora nočnim delavcem zagotoviti:

  • daljši dopust,
  • ustrezno prehrano med delom,
  •  strokovno vodstvo delovnega oziroma proizvodnega procesa. 

(4) Če delo, organizirano v izmenah, vključuje tudi nočno izmeno, mora delodajalec zagotoviti njihovo periodično izmenjavo. Pri tem sme delavec ene izmene delati ponoči najdlje en teden. V okviru tako organiziranega dela sme delavec delati ponoči daljše časovno obdobje le, če s takim delom izrecno pisno soglaša. 

(5) Delodajalec ne sme razporediti na nočno delo delavca, ki nima urejenega prevoza na delo in z dela.

 

Zakon ne določa točnega števila dni dodatnega dopusta, tako bi to moralo biti urejeno v morebitni kolektivni pogodbi, ki velja za Vašega delodajalca, oz. v Vaši pogodbi o zaposlitvi oz. internemu aktu delodajalca.


Več si lahko preberete v spodnjem članku:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!