Vprašanje:

Mi pripada celoten dopust iz leta 2015? Od oktobra 2014 sem bila v bolniški, marca 2015 pa sem šla na porodniško.
 

Odgovor:

Po 4. odstavku 162. člena ZDR-1, ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Stališče strokovne delovne skupine za spremljanje izvajanja ZDR-1 je, da v primeru, ko delavec v koledarskem letu dela manj kot 6 mesecev, lahko v naslednje koledarsko leto prenese preostanek letnega dopusta nad dva tedna.

Tako lahko do konca 2016 izrabite dopust iz leta 2015, zmanjšan za 2 tedna.

Več si lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!