Vprašanje:

Od kdaj obstaja možnost in po katerem zakonu, da lastnik d.o.o. sam sproži stečaj brez plačila stroškov?
 

Odgovor:

Osebno odgovorni družbenik dolžnika podjetja lahko sam predlaga začetek stečajnega postopka po 231. členu ZFPPIPP.

Osebno odgovorni družbenik je družbenik osebne družbe ali druge pravne osebe, ki je po zakonu ali pravilih te pravne osebe odgovoren za njene obveznosti.

Plačila predujma za začetek stečajnega postopka je oproščen dolžnik (ne osebno odgovorni družbenik dolžnika) po 233. členu ZFPPIPP.

Prav tako je dolžnik oproščen plačila sodne takse (tudi v tem primeru osebno odgovorni družbenik dolžnika ni oproščen plačila) - tarifna tabela 5.1 ZST.

Tako da predlagamo, da stečaj dejansko predlaga dolžnik (podjetje) samo, saj je tako opravičeno plačila tako stroškov predujma, kot tudi sodne takse.

Predlog lahko izdelate tu: Predlog za stečaj nad pravno osebo (ki ga poda stečajni dolžnik sam)

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!