Vprašanje:

Stečaj se je pričel 15. januarja. Kakšen je rok za prijavo upnikov? Je možno, da se prijaviš v 2017?
 

Odgovor:

Upniki morajo svoje terjatve v postopku stečaja prijaviti v roku 3. mesecev po oklicu začetka postopka, ki je objavljen na spletni strani AJPES-a.

V primeru osebnega stečaja, lahko upniki terjatve prijavijo do končne razdelitve, pri čemer pa se v tem primeru njihova terjatev ne upošteva pri predhodnih razdelitvah.

e-obrazci - Prijave terjatev

Prijave v stečajno maso ni možno podati, preden se postopek prične. Pri tem pa ni potrebno prijaviti naslednjih prednostnih terjatev:

  • plač in nadomestila plač delavcem, katerih delo zaradi začetka stečajnega postopka postane nepotrebno, za obdobje od začetka stečajnega postopka do poteka odpovednega roka,
  • odpravnin delavcem, ki jim je upravitelj odpovedal pogodbo o zaposlitvi, ker je njihovo delo zaradi začetka stečajnega postopka ali med postopkom postalo nepotrebno,
  • davkov in prispevkov, ki jih mora izplačevalec obračunati ali plačati hkrati z izplačili iz prejšnjih alinej,

saj se štejejo za pravočasno prijavljeno z dnem, ko nastanejo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Katere terjatve poznamo, kakšne so razlike med njimi in kako jih prijaviti v stečajno maso?

Informiran.si - Je moj dolžnik v stečaju? Kako preveriti in kako prijaviti svojo terjatev v stečajno maso?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja upnikov v zvezi s stečajem.

Informiran.si - Kako poiskati podatke, ki jih potrebujemo za prijavo terjatev, kako izpolniti prijavo, ter kako spremljati stečajni postopek.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!