Vprašanje:

Stečaj se je pričel 15. januarja. Kakšen je rok za prijavo upnikov? Je možno, da se prijaviš v 2017?
 

Odgovor:

Upniki morajo svoje terjatve v postopku stečaja prijaviti v roku 3. mesecev po oklicu začetka postopka, ki je objavljen na spletni strani AJPES-a.

V primeru osebnega stečaja, lahko upniki terjatve prijavijo do končne razdelitve, pri čemer pa se v tem primeru njihova terjatev ne upošteva pri predhodnih razdelitvah.

e-obrazci - Prijave terjatev

Prijave v stečajno maso ni možno podati, preden se postopek prične. Pri tem pa ni potrebno prijaviti naslednjih prednostnih terjatev:

  • plač in nadomestila plač delavcem, katerih delo zaradi začetka stečajnega postopka postane nepotrebno, za obdobje od začetka stečajnega postopka do poteka odpovednega roka,
  • odpravnin delavcem, ki jim je upravitelj odpovedal pogodbo o zaposlitvi, ker je njihovo delo zaradi začetka stečajnega postopka ali med postopkom postalo nepotrebno,
  • davkov in prispevkov, ki jih mora izplačevalec obračunati ali plačati hkrati z izplačili iz prejšnjih alinej,

saj se štejejo za pravočasno prijavljeno z dnem, ko nastanejo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Katere terjatve poznamo, kakšne so razlike med njimi in kako jih prijaviti v stečajno maso?

Informiran.si - Je moj dolžnik v stečaju? Kako preveriti in kako prijaviti svojo terjatev v stečajno maso?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja upnikov v zvezi s stečajem.

Informiran.si - Kako poiskati podatke, ki jih potrebujemo za prijavo terjatev, kako izpolniti prijavo, ter kako spremljati stečajni postopek.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!