Vprašanje:

Kdaj zastara globa? Izvršljiva je postala 2008.
 

Odgovor:

Zastaranje davčnega dolga urejata 125. in 126. člen  ZDavP, ki določata 5-letni zastaralni rok. Omenimo naj, da davčna obveznost preneha po 10. letih, ko je zastaranje prvič začelo teči. To ne velja, če je bilo zastaranje pravice do izterjave zadržano.

Zastaranje pravice do izterjave je zadržano za čas, ko davčni organ ne more opraviti izvršbe (denimo zaradi sodnih postopkov, ki so to onemogočili). V tem primeru davčna obveznost preneha po 10. letih + čas, ko je bilo zastaranje pravice do izterjave zadržano.

V kolikor je davčni organ že pričel z izvršbo, izvršilni postopek pretrga zastaranje in med tem časom zastaranje ne teče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako ugovarjati zoper odločbo oz. plačilni nalog prekrškovnega organa.

Informiran.si - Dobil sem kazen za prekršek. Kaj lahko storim? 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!