Vprašanje:

Radar, ki je posnel vožnjo, je bil postavljen na privatnem zemljišču brez dovoljenja lastnika. Kakšna je možnost za uspeh ugovora?
 

Odgovor:

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da je ustavitev in parkiranje je prepovedano na mestu, na katerem bi parkirano vozilo onemogočilo vključitev v promet že parkiranemu vozilu ali onemogočilo dovoz na dvorišče stavbe, do garaže, skladiščnega prostora ali drugega podobnega objekta ali do zasebnega zemljišča. Dovoz na dvorišče, v objekt ali k objektu, pred katerim je prepovedana ustavitev ali parkiranje, mora biti na vhodu označen s predpisano prometno signalizacijo, če pa so na vozišču pri vhodu označena parkirna mesta, pa tudi s predpisano označbo na vozišču. 

Pri tem pa smejo policisti pri opravljanju nujnih nalog policije za nujno potreben čas parkirati vozilo tudi na mestih, kjer je to prepovedano s prometnim pravilom ali postavljeno prometno signalizacijo.

Ali je bila naprava za merjenje hitrosti postavljena na zasebnem zemljišču, na javni površini in  ali je bilo oz. ni bilo za to potrebno pridobitev soglasja, ne vpliva na samo ugotovitev prekrška v konkretni zadevi. Pomembno je le, da je naprava za merjenje hitrosti postavljena skladno s pogoji in tehničnimi zahtevami določenimi v Pravilniku o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu.

V kolikor bi bil vaš ugovor osnovan na osnovi, da prekrškovni organ ni imel dovoljenja za postavitev radarja na zasebnem zemljišču, po našem mnenju, s takšnim ugovorom ne bi uspeli.

Več lahko preberete v člankih:

Informiran.si - Dobil sem kazen za prekršek. Kaj lahko storim?

Informiran.si - Kako ugovarjati zoper odločbo oz. plačilni nalog prekrškovnega organa.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!