Vprašanje:

Zakon o varstvu javnega reda in miru - 8. člen. Kaj je mišljeno kot nedovoljen način motenja miru? Natančno našteto.

 

Odgovor:

Prvi odstavek 8. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) določa, da kdor na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne-vzdrževalne posege, se kaznuje z globo od 83,46 do 208,65 EUR.

Kdaj gre za "nedovoljen način motenja miru in počitka s hrupom" in so podani zakonski znaki prekrška po prvem odstavku 8. člena ZJRM-1 se presoja v vsakem primeru posebej. Ne obstaja "seznam", kjer bi bilo navedeno, kdaj gre za nedovoljen način povzročanja hrupa.

Pri tem je pomembna predvsem presoja ali gre za nameno povzročanje hrupa, ki vzbuja nemir, moti človeka pri spanju in škoduje počutju ljudi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!