Vprašanje:

S hrvaške sem dobil, kolikor sem uspel razbrati in ugotoviti, notarsko izvršbo, zaradi neplačane parkirnine. Naj plačam?
 

Odgovor:

Na hrvaškem je postopek izvršbe nekoliko drugačen, kot v Sloveniji. Sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine lahko po hrvaškem pravu izda tudi notar. 

V pravilnem postopku bi na podlagi hrvaškega sklepa o izvršbi preko inštituta evropske izvršbe upniki sprožili postopek izvršbe preko slovenskega sodišča tudi v Sloveniji. Vendar le notarska izvršba v tem primeru ni dovolj, kar je potrdilo tudi evropsko sodišče. Postopek se lahko prične le na podlagi sodne izvršbe.

V kolikor kazni ne želite plačati opozarjamo, da ni dovolj zgolj, da je ne plačate, ampak vložite ugovor.

e-obrazec - Ugovor zoper hrvaški (notarski) sklep o izvršbi zaradi neplačila parkirnine

V kolikor ugovora ne boste vložili, bo sklep o izvršbi postal pravnomočen, in na podlagi tega pravnomočnega sklepa lahko kasneje pride do dejanske izvršbe v Sloveniji.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!