Vprašanje:

Kako je s pasjim laježem v Mestni občini Ljubljana? Se lahko šteje kot kršitev javnega reda in miru?


Odgovor:

Krovno javni red in mir ureja Zakon o varstvu javnega reda in miru. Ta v 8. členu določa kršitve v povezavi s hrupom.

Javni red in mir krši oseba, ki na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne-vzdrževalne posege.

Laježa psa v teh okvirih ni mogoče kvalificirati kot prekršek po tem zakonu, saj ne gre za zavestno dejanje lastnika, s katerim bi kršil javni red in mir.

Kot kršitev javnega reda in miru bi se načeloma lahko takšno dejanje opredelilo, če bi obstajala povezava med ravnanjem lastnika psa in laježem, oz. če lastnik zavestno povzroča lajež psa, s katerim potem krši javni red in mir.

Lajež oz. povzročanje hrupa s strani živali lahko podrobneje opredeljujejo posamezni občinski odloki.

Kar se tiče konkretne občine, naj najprej omenimo, da lahko predpise, na podlagi katerih deluje redarstvo v Mestni občini Ljubljana, najdete na naslednji povezavi: Akti, ki določajo pristojnosti Mestnemu redarstvu MOL.

V Mestni občini Ljubljana trenutno ne velja noben podzakonski akt, ki bi podrobneje opredeljeval kršitve javnega reda in miru.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!