Vprašanje:

Vzeto mi je bilo vozniško dovoljenje. Ali lahko in na kakšen način lahko obdržim vozniško dovoljenje? To je moj prvi prekršek.


Odgovor:

Predvidevamo, da Vam je bilo v prvem koraku vozniško dovoljenje odvzeto le začasno.

Če je tamu tako, na sodišče posredujete predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja.

e-obrazec: Predlog za vrnitev začasno odvzetega voziškega dovoljenja

Predlogu morate priložiti tudi zdravniško spričevalo. Seznam izvajalcev, kjer lahko opravite zdravniški pregled Vam je na voljo tu: Seznam pooblaščenih izvajalcev kontrolnih zdravstvenih pregledov voznikov.

Če bo sodišče predlogu odobrilo, Vam bo vozniško dovoljenje vrnjeno, dokler sodišče o zadevi ne bo odločilo.

Če Vam bo sodišče vozniško dovoljenje odvzelo, boste lahko podali predlog za odlog odvzema vozniškega dovoljenja.

e-obrazec: Predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosi vozniškega dovoljenja

Tudi temu predlogu boste morali priložiti zdravniško spričevalo (razen če ste ga že priložili predlogu za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja).

V tem primeru bo sodišče določilo preizkusno dobo (od 6 do 24 mesecev), ko ne boste smeli storiti hujšega prekrška in boste morali izpolniti obveznosti, ki jih bo določilo sodišče na podlagi zakona o voznikih (udeležba v ustreznem rehabilitacijskem programu,...).

Če bo sodišče po končani preizkusni dobi ugotovilo, da ste izpolnili vse obveznosti, vozniškega dovoljenja ne bo odvzelo.

Več lahko preberete v članku:

Informiran.si - Kaj lahko storite, ko Vam grozi odvzem vozniškega dovoljenja (izpita)

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!