Vprašanje:

Je poslovanje med d.o.o. in osebo, ki opravlja ODD legalno?
 

Odgovor:

V kolikor oseba opravlja osebno dopolnilno delo:

  1. občasna pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin,
  2. občasna pomoč pri kmetijskih delih,
  3. občasno varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim ali invalidom na domu, spremstvo oseb, ki potrebujejo nego,
  4. občasne inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih ali študijskih obveznosti;
  5. občasno prevajanje ali lektoriranje,
  6. občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih,
  7. občasna pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali.

Dela se lahko, po 12. členu Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno opravljajo pod pogojem, da se ne opravljajo za pravno osebo, tuj pravni subjekt ali samozaposleno osebo.

Te omejitve ni, ko posameznik izdeluje izdelke domače in umetnostne obrti v skladu z zakonom, ki ureja obrtno dejavnost, druge izdelke, ki se izdelujejo na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih in jih prodaja, ali kadar nabira in prodaja gozdne sadeže in zelišča.

Več o tem lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kaj je osebno dopolnilno delo in kdo ga lahko opravlja?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!