Vprašanje:

Rad bi zaprl d.o.o. Jaz sem lastnik, mati direktor. Kako z minimalnimi stroški zaprem podjetje (skrajšano, likvidacija)?

 

Odgovor:

V kolikor ima podjetje dolgove, lahko na pristojno sodišče naslovi predlog za začetek stečaja nad podjetjem.

e-obrazec - Predlog za stečaj nad pravno osebo (ki ga poda stečajni dolžnik sam)

V kolikor imate urejene vse obveznosti podjetja in razmerja z zaposlenimi, lahko podate predlog o prenehanju poslovanja po skrajšanem postopku in notarsko overjeno izjavo vseh lastnikov podjetja, da so poplačane vse obveznosti družbe, urejena vsa razmerja z delavci oziroma, da prevzemate obveznost poplačila vseh morebitnih ostalih terjatev in obveznosti družbe.

Predlagate lahko tudi likvidacijo družbe. Namen likvidacijskega postopka je razdeliti premoženje družbe in izbrisati družbo iz sodnega registra družb. Če  premoženje družbe ne zadošča za poplačilo vseh terjatev upnikov v celoti z zakonskimi obrestmi, se postopek likvidacije ustavi likvidacijski upravitelj pa mora dati predlog za začetek stečajnega postopka.

Kateri postopek pride v poštev v vašem primeru bi bilo mogoče ugotoviti šele po podrobnejši preučitvi zadeve.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!