Vprašanje:

Spletna trgovina. Zanima me,ali morajo imeti izdelki (darila) deklaracijo in kako je sestavljena?
Kdaj ima izdelek garancijo, nujna ali jo ne rabim ponujati (led lučka).
 
 

Odgovor:

Zakonodaja obveznega deklariranje proizvodov ne predpisuje na splošno, pač pa je žoznačevanje posamezne vrste proizvoda urejeno s posebnimi predpisi, tako da je potrebno za vsak proizvod posebej potrebno preveriti, ali je deklaracija potrebna ali ne. V grobem pa je deklaracija potrebna za živila, kozmetikoa, čistila, ...

Vendar pa Zakon o varstvu potrošnikov (2. člen) določa, da mora podjetje s potrošniki poslovati v slovenskem jeziku, na območjih kjer avtohtono živita italijanska ali madžarska narodna skupnost pa tudi v jeziku narodne skupnosti.

Pri tem mora v pisnih sporočilih uporabljati celotno ime svoje firme in sedež.

Pri označevanju izdelkov mora potrošniku v slovenskem jeziku posredovati potrebne informacije glede značilnosti, prodajnih pogojev, uporabe in namembnosti izdelka. Pri tem lahko uporablja tudi splošno razumljive simbole in slike.

Garancija za izdelke določa Zakon o varstvu potrošnikov (členi od 15.b do 21.), bolj točno pa jih opredeljuje Pravilnik o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje.

Če izdelka, ki bi ga prodajali ni na seznamu, potem garancija ni obvezna, seveda pa jo lahko vseeno ponudite. Vseeno pa je potrebno opozoriti, da potrošnik lahko vseeno uveljavlja stvarno napako (Zakon o varstvu potrošnikov (členi od 37. do 40.))

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!