Vprašanje:

Je določeno maksimalno število ur dela na teden, če se sklene podjemna pogodba?
 

Odgovor:

Ne. Omejitev števila ur, ki jih lahko opravite po podjemni pogodbi ni omejeno, je pa sklenitev podjemne pogodbe prepovedana, ko v razmerju obstajajo elementi delovnega razmerja.

e-obrazec: Podjemna pogodba (pogodba o delu)

Načeloma so elementi delovnega razmerja podani ko gre za dlje časa trajajoče delo, ki ni opredeljeno z roki izpolnitve, ko gre za vzpostavitev podrejenosti med delavcem in delodajalcem (ki nastane, če npr. delavec konstantno dobiva delo in navodila le od enega delodajalca), ko je izvajanje del in nalog vezano na določeno osebo, ki mora delo opraviti osebno, ko je delavec vključen v točno določen delovni proces, običajno na sedežu delodajalca in v delovnem času, ki velja za ostale delavce (8 ur), ko delavec uporablja delovno opremo in ostala delovna sredstva podjetja.

V takšnem primeru je potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi ali, v primeru upokojenca, pogodbo o občasnem delu.

e-obrazec: Pogodba o zaposlitvi

e-obrazec: Pogodba za začasno ali občasno delo

Več informacij najdete v spodnjem članku:

Informiran.si - Katere so najpogostejše napake pri sklepanju podjemne pogodbe?

Informiran.si - Kdaj delavec ne sme biti "zaposlen" preko podjemne / avtorske pogodbe ali s.p.-ja?

Informiran.si - Kako poteka sklenitev pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kako zaposliti upokojenca preko t.i. začasnega (občasnega) dela

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!