Vprašanje:

D.o.o. z dvema lastnikoma. Oba 50%. Lastnika sta navedena v registru AJPES. Moramo vseeno vpisati v register dejanskih lastnikov?


Odgovor:

Da. Kot večosebni d.o.o. za vas velja obveza poročanja o dejanskih lastnikih po določilih Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1). V tem primeru namreč ne gre za navajanje družbenikov, ampak vzpostavitev evidence o osebah, ki razpolagajo oz. imajo vpliv na finance posameznega gospodarskega subjekta.

V prvem koraku morate ugotoviti dejansko lastništvo gospodarskega subjekta. Predlagamo, da o tem sprejmete sklep, s katerim boste lahko v primeru nadzora dokazovali, da ste to obveznost izpolnili.

e-obrazec - Sklep o ugotovitvi dejanskih lastnikov po ZPPDFT-1

V naslednjem koraku morate vzpostaviti evidenco dejanskih lastnikov.

e-obrazec - Evidenca dejanskih lastnikov po ZPPDFT-1

Podatke o dejanskih lastnikih nato vpišete v javno evidenco na AJPES-u.

AJPES - Register dejanskih lastnikov eRDL

Glede na to, da lastniški delež obeh družbenikov presega 25%, kot dejanska lastnika navedete oba družbenika. 

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Vse, kar morate vedeti o obveznosti ugotavljanja podatkov o dejanskih lastnikih.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!