Vprašanje:

Ugotovili smo, da so na avtu preverteni kilometri. Od nakupa je cca 6 mesecev. Kaj lahko dosežemo in kako postopati dalje?

Odgovor:

V prvem koraku je pomembno ali je prodajalec vozila fizična ali pravna oseba. Predvsem je pomembna razlika v rokih, v katerih ima kupec čas uveljavljati napako.

V primeru, da je prodajalec fizična oseba, mora kupec prodajalca obvestiti v roku 8. dni po podpisu pogodbe. V primeru skrite napake mora kupec prodajalca obvestiti v roku 8. dni po ugotovitvi skrite napake, najkasneje pa v roku 6. mesecev, ko mu je bil avtomobil izročen.

V primeru, da je prodajalec pravna oseba (in kupec fizična oseba), v primeru novega vozila, prodajalec odgovarja za stvarne napake uveljavljane v dveh letih, odkar je bilo vozilo izročeno kupcu, v primeru rabljenega vozila pa, ko mine leto dni, odkar je bilo vozilo izročeno kupcu. Kupec mora prodajalca o napaki obvestiti v roku 2. mesecev po odkritju napake.

e-obrazec - Obvestilo o stvarni napaki pri nakupu rabljenega motornega vozila (avtomobila, motorja...)

V kolikor prodajlec ne želi odgovorajati za napako, ima kupec možnost vložiti tožbo na pristojno sodišče.

e-obrazci - Avtomobili - Uveljavljanje stvarne napake

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj lahko stori kupec avtomobila, ki ima napako za katero ni vedel?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!