Vprašanje:

Kot del izdelka so mi prodali okvarjene baterije. Družba jih noče zamenjati z novimi. Lahko prijavim tržni inšpekciji?

Odgovor:

V kolikor so okvarjene baterije del izdelka, po našem mnenju lahko uveljavljate stvarno napako.

Napaka je stvarna:

  1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
  2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
  3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
  4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.

Ali gre za stvarno napako ali ne, se ugotavlja in presoja v vsakem primeru posebej. Prav tako bi bilo potrebno preveriti možnost uveljavljanja garancije. Vsekakor pa predlagamo, da prodajalca obvestite in uveljavljate svoje pravice iz tega naslova. Podate lahko tudi prijavo na tržni inšpektorat.

e-obrazec - Obvestilo prodajalcu o stvarni napaki na kupljeni stvari

Prodajalca morate obvestiti v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. 

Prodajalec odgovarja za stvarne napake, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bilo blago izročeno.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj in kako lahko uveljavljate garancijo?

Informiran.si - Kaj lahko stori kupec avtomobila, ki ima napako za katero ni vedel?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!