Vprašanje:

Rada bi naredila predpogodbo za posel. Kakšno veljavnost ima predpogodba?
 

Odgovor:

Predpogodba je pogodba, v kateri se stranki zavežeta, da bosta pozneje sklenili glavno pogodbo.

Predpogodba stranki zavezuje, če vsebuje bistvene sestavine glavne pogodbe, pri čemer pa stranki ne zavezuje, če so se okoliščine od sklenitve predpogodbe tako spremenile, da ob takih okoliščinah takrat sploh ne bi bila sklenjena.

Sklenitev glavne pogodbe lahko stranki zahtevata v šestih mesecih od datuma določenega za njeno sklenitev. Če rok za sklenitev ni bil določen, pa šest mesecev od dneva, ko bi po naravi posla in okoliščinah pogodba morala biti sklenjena.

Če je za glavno pogodbo predpisana določena oblika, mora biti tudi predpogodba v tej obliki, drugače je neveljavna in strank ne zavezuje k sklenitvi glavne pogodbe.

Več informacij najdete spodaj:

Pravni e-Priročnik - Osnovno o pogodbah

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!