Vprašanje:

Sem brezposelna, službe ne dobim zaradi raka na glasilkah. Mi pripada kakšna denarna pomoč? CSD me zavrača zaradi objekta.
 

Odgovor:

Do denarne socialne pomoči ste upravičeni, v kolikor nimate dovolj sredstev za preživetje, nimate premoženja in prihrankov, ki bi vam omogočali preživetje, in aktivno rešujete svojo socialno problematiko. Osnovni znesek minimalnega dohodka od 1. 8. 2018 dalje znaša 392,75 EUR.

Ob tem se upošteva tudi nepremično premoženje, razen stanovanje (stanovanjska hiša), v katerem oseba dejansko prebiva in ima prijavljeno stalno prebivališče ter katerega vrednost NE presega ali dosega višino 120.000 EUR. 

V kolikor hiša oz. stanovanje, v katerem bivate in imate v njem prijavljeno stalno prebivališče, katerega vrednost presega 120.000 EUR ter ste v zadnjih 24 mesecih od meseca vložitve vloge več kot osemnajstkrat prejel denarno socialno pomoč, ste lahko upravičeni do denarne socialne pomoči le, če:

  • center za socialno delo odloči, da si s tem stanovanjem ali stanovanjsko hišo preživetja začasno ne more zagotoviti zaradi okoliščin, na katere ne more vplivati (zlasti npr. nasilje v družini, začet postopek odtujitve in razdružitve nepremičnine z namenom pridobitve sredstev za preživetje in podobno)
  • dovolite vpis prepovedi odtujitve (prodaje, prepisa,…) in obremenitve vseh nepremičnin, katerih lastnik ste.

Predlagamo, da se obrnete na pristojni Center za socialno delo, in, osebno ali po pošti, vložiti enotno vloge za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Na žalost na podlagi navedenih informacij ne moremo presoditi, ali ste do pravice o socialne pomoči upravičeni.

Vloga - Enotna vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev

V kolikor do socialne pomoči niste upravičeni, predlagamo, razmislite o prodaji svoje nepremičnine.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!