Vprašanje:

Trenutno sem brez stalnega naslova. Imam samo začasno prebivališče. Možnosti za stalen naslov nimam. Kaj lahko naredim?
 

Odgovor:

Stalno prebivališče je naslov v Republiki Sloveniji, na katerem posameznik stalno prebiva, in je ta naslov središče njegovih življenjskih interesov, kar se presoja na podlagi njegovih družinskih, partnerskih, delovnih, ekonomskih, socialnih in drugih vezi, ki kažejo, da med posameznikom in naslovom, kjer živi, obstajajo tesne in trajne povezave.

Državljan in tujec z dovoljenjem za stalno prebivanje upravni enoti prijavi stalno prebivališče v osmih dneh od dneva naselitve na naslov, kjer stalno prebiva.

Iz vsebine vprašanja sklepamo, da nimate prijavljenega začasnega bivališča (in stalnega bivališča v tujini) ampak, da na naslovu, kjer prebivate nimate urejene podlage za prebivanje za nedoločen čas. V tem primeru ste dolžni na tem naslovu, kjer dejansko bivate, čeprav ne za nedoločen čas, prijaviti stalno bivališče. Ko se boste preseli, ste dolžni spremeniti naslov stalnega bivališča.

V kolikor ne boste imeli naslova bivanja, bo upravna enota v postopku ugotavljanja stalnega prebivališča določila zakonsko prebivališče na naslov občine, na območju katere stalno prebivate.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!