Vprašanje:

Lahko vozilo prepišem nase, čeprav še nimam izpita in se vozilo ne bo registriralo?


Odgovor:

Registracija vozila je vpis podatkov o registrski označbi ter posameznih podatkov o vozilu in lastniku vozila v evidenco registriranih vozil.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za motorno vozilo (avtomobil, motor, traktor,...)

Po opravljeni prodaji prepis vozila opravite na vsaki upravni enoti, ali pri ponudnikih, ki opravljajo tehnične preglede vozil.

Kupec, ki želi registrirati vozilo na svoje ime, za to vozilo tudi veljavno vozniško dovoljenje. V kolikor nimate veljavnega vozniškega dovoljenja, morate določiti "uporabnika vozila". Ta mora imeti veljavno vozniško dovoljenje za to vozilo.

Uporabnik vozila je skupaj z lastnikom vozila vpisan v prometno dovoljenje, zanj pa veljajo iste določbe zakona, kot veljajo za lastnika vozila.

Prepis tako lahko opravite, vendar pa boste morali, ko boste želeli opraviti registracijo vozila, imeti veljavno vozniško dovoljenje, ali pa določiti uporabnika vozila.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Kakšen je postopek pri prodaji avtomobila brez posrednika?

Informiran.si - Kako po novem poteka prepis pri prodaji rabljenega avtomobila?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti ali prodati motorno vozilo

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!