Vprašanje:

Se smatra kot žalitev učitelja, ko starš kriči nanj, ker je njegov otrok pri njegovi uri dobil nezadostno oceno?
 

Odgovor:

Kazenski zakonik določa razžalitev kot dejanje, ko kdo koga razžali, za kar se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. Če je razžaljenec razžalitev vrnil, sme sodišče obe stranki ali eno od njiju kaznovati ali kazen odpustiti.

Kdaj pride do razžalitve, se presoja v vsakem primeru posebej. Za razžalitev gre praviloma takrat, kadar kdo o drugemu izreče negativno vrednostno oceno v smislu podcenjevanja ali kakšne druge oblike negativne sodbe o njem, pri čemer je ta trditev tako splošnega značaja oziroma nekonkretizirana, da jo je zaradi te splošnosti nemogoče dokazovati.

Če gre za očitek nekega dogodka ali določenega objektivnega ali subjektivnega stanja oziroma dejstva, katerega resničnost oziroma neresničnost se lahko dokazuje, pa gre za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve po 160. členu  Kazenskega zakonika.

Ali je prišlo do konkretnega kaznjivega dejanja v vašem primeru, je na žalost težko presoditi. Vsekakor predlagamo, da se v prvem koraku obrnete na vodstvo šole.

V kolikor menite, da je prišlo do kaznjivega dejanja, se vsekakor obrnite na policijo. Kot omenjeno, bi o zadevi morali vedeti več, možno pa bi bilo, poleg razžalitve, podati prijavo tudi zaradi drugih kaznjivih dejanj kot je grožnja, žaljiva obdolžitev in nasilništvo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!