Vprašanje:

Sem pooblaščen na hranilni knjigi mame. Če ji dvignem denar, me lahko toži ali izterja kako drugače?
 

Odgovor:

Za konkretnejši odgovor bi vsekakor morali vedeti več o zadevi. Vsekakor pa lahko ravnate le skladno z namenom in obsegom pooblatila.

V kolikor bi sredstva samovoljno in neupravičeno odtujili, bi vsekakor lahko govorili o neupravičeni pridobitvi, vračilo sredstev z obrestmi pa bi mati lahko zahtevala tudi s tožbo.

Naj omenimo tudi, da se po  Kazenskem zakoniku, kdor zastopa premoženjske koristi kakšne osebe ali oskrbuje njeno premoženje, pa zavestno ne izpolni svoje obveznosti delati v njeno korist ali dela v njeno škodo, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Če storilec izrabi pooblastilo za pridobitev premoženjske koristi sebi ali komu drugemu, se kaznuje z zaporom do treh let.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!