Vprašanje:

Kaj pravi zakon o prodaji storitev po telefonu? Mora biti cenik kje objavljen? Ti mora izvajalec povedati za ceno storitve?
 
 

Odgovor:

Da. Predvidevamo, da gre v vašem primeru za potrošniško razmerje, torej gre za storitev oz. sklenitev pogodbe, sklenjene na daljavo in pogodbe oz. sklenjene zunaj poslovnih prostorov, kot je opredeljena v Zakonu o varstvu potrošnikov.

Končna cena blaga ali storitve, vključno z davki, ali način izračuna cene, če je zaradi narave blaga ali storitve ni mogoče izračunati vnaprej, spada med informacije, ki jih mora podjetje potrošniku pred sklenitvijo pogodbe oziroma preden potrošnika zavezuje ponudba,na jasen in razumljiv način zagotoviti, če niso jasne že iz okoliščin.

Podjetje mora za blago oziroma storitve, ki jih ponuja, vidno označiti ceno, ki vključuje davek na dodano vrednost v primeru, da je podjetje zavezanec za davek na dodano vrednost.

Cena blaga oziroma storitve mora biti označena v eurih.

Podjetje mora upoštevati označene cene.

V primeru, da gre za ponudbo v okviru storitev informacijske družbe, mora biti poleg cene jasno in nedvoumno navedeno ali cena vključuje tudi stroške dostave.

Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov pa mora podjetje potrošniku (poleg informacij iz 25.b člena in 43.b člena), najpozneje, preden ga pogodba ali ponudba zavezuje navesti tudi informacije o stroških, povezanih z uporabo komunikacijskega sredstva, če se razlikujejo od osnovne tarife.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!