Vprašanje:

Podjetje X nakaže osebi Y denar, ki ni za osebo Y.  Je oseba Y dolžna vrniti denar podjetju X?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, gre za napako pri nakazilu s strani podjetja X. Odgovor je da.

Obligacijski zakonik določa, da je, kdor je bil brez pravnega temelja obogaten na škodo drugega, prejeto dolžan vrniti, če je to mogoče, sicer pa nadomestiti vrednost dosežene koristi.

Plačati morate tudi zamudne obresti, in sicer, če ste nepošteni, od dneva pridobitve, drugače pa od dneva vložitve zahtevka. Imate pa pravico povračila potrebnih in koristnih stroškov; če pa ste bili nepošteni, pa vam pripadajo koristni stroški samo do zneska, ki pomeni povečanje vrednosti ob vrnitvi.

Naj opozorimo tudi, da v kolikor nakazanega denarja oseba Y ne vrne, stori kaznjivo dejanje zatajitve po 208. členu Kazenskega zakonika. Kdor si protipravno prilasti tujo premično stvar, ki jo je našel ali je do nje po naključju prišel, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!