Vprašanje:

Po očetu sem dedoval avto, sestra je lastnica 1/6 avta, ki ga pa ne morem registrirati, saj ne da soglasja.
 

Odgovor:

Če je vozilo v lasti več oseb, se registrira na osebo, ki jo določijo vsi solastniki s pisnim soglasjem.

V kolikor sestra soglasja ne poda, registracija in prijava vozila v promet ni mogoča.

V kolikor sestra soglasja ne želi podati in ni mogoč dogovor z njo (denimo o odkupu njenega deleža) lahko na sodišče vložite predlog o delitvi solastnine v nepravdnem postopku in o delitvi oz. bo odločilo sodišče. Ker fizična delitev stvari v naravi ni mogoča lahko sodišče odloči delitev z izplačilom razlike v vrednosti, ali pa da naj se stvar proda in razdeli kupnina.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako po novem poteka prepis pri prodaji rabljenega avtomobila?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti ali prodati motorno vozilo

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!