Vprašanje:

Zaradi neporavnanih obveznosti mi je banka zaprla račun. Kako do plače brez računa oz. kako do novega?
 

Odgovor:

Predlagamo, da se obrnete na konkurenčno banko ali hranilnico in zaprosite za odprtje novega transakcijskega računa. Načeloma lahko (pri katerikoli) banki zaprosite za odprtje osnovnega bančnega računa po 137.š členu Zakona o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS)

Banke vam tega računa ne smejo zavrniti, razen:

  1. če že imate plačilni račun pri banki v Republiki Sloveniji, ki vam omogoča uporabo plačilnih storitev, razen ko ste bili s strani te banke obveščeni, da bo ta plačilni račun zaprt,
  2. če kršite ali ste v zadnjih treh letih kršili pogodbene obveznost do banke;
  3. če ima banka informacije, da je na vašem trenutnem plačilnem računu, vključno z osnovnim plačilnim računom, zaradi pomanjkanja denarnih sredstev na tem računu, na podlagi zakona, ki ureja izvršbo in zavarovanje ali zakona, ki ureja davčni postopek, vzpostavljena evidenca o neizvršenih sklepih za izvršbo ali prisilno izterjavo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!