Vprašanje:

Partnerka je podedovala stanovanje vredno 25 - 30 tisoč evrov. Ga lahko proda, ne da bi pri tem izgubila socialno pomoč?
 

Odgovor:

Partnerka, ki prejema socialno pomoč, mora vsako spremembo premoženja javiti na svoj CSD, v 8. dni od spremembe. Torej je partnerka v vsakem primeru dolžna javiti na svoj pristojni CSD, da je podedovala stanovanje.

Na podlagi teh novih okoliščin bo CSD nato na novo odmeril, ali je partnerka še vedno upravičena do prejemanja denarne socialne pomoči, ali ne, ter o tem izdal novo odločbo.

Pri izračunu glede upravičenosti do denarne socialne pomoči se upoštevajo dediščine, darila, volila, nepremično premoženje.

Ne upošteva pa se stanovanje oz. stanovanjska hiša, v katerem oseba dejansko prebiva in ima prijavljeno stalno prebivališče ter katerega vrednost NE presega ali dosega višino 120.000 EUR.

Podedovano stanovanje, se bo tako partnerki upoštevalo pri odmeri socialne pomoči, razen če v njem biva.

V kolikor bo partnerka kljub temu še vedno upravičena do socialne pomoči in se bo odločila za prodajo stanovanja, mora po prodaji, ponovno obvestiti pristojni CSD o spremembi.

Pristojni CSD mora tako obvestiti ob dedovanju in ob prodaji. Ali je oz. bo še vedno upravičena do prejemanja denarne socialne pomoči, pa je potrebno preveriti na podlagi konkretnih podatkov. Zato vam na žalost tega odgovora ne moremo podati. Predlagamo, da se partnerka za več informacij obrne neposredno na svoj CSD.

Več informacij najdete v spodnjem članku:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kdaj je potrebno vrniti socialno pomoč?

Informiran.si - Ukinjena vračila socialne pomoči in zaznambe na nepremičninah

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!