Vprašanje:

Partnerki je umrla mama. Po njej je podedovala stanovanje. Ker je sama prejemnica socialne pomoči ali ga lahko proda?
 

Odgovor:

Načeloma lahko partnerka s podedovano nepremičnino ravna, kot želi. To pomeni, da ga lahko tudi proda.

Mora pa vsako spremembo premoženja javiti na svoj CSD, v 8. dni od spremembe. SCD nato na novo odmeri upravičenost, na podlagi teh novih dejstev.

Pri izračunu glede upravičenosti do denarne socialne pomoči se upoštevajo dediščine, darila, volila, nepremično premoženje, ne upošteva pa se stanovanje (stanovanjska hiša), v katerem oseba dejansko prebiva in ima prijavljeno stalno prebivališče ter katerega vrednost NE presega ali dosega višino 120.000 EUR.

Več informacij najdete v spodnjem članku:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kdaj je potrebno vrniti socialno pomoč?

Informiran.si - Ukinjena vračila socialne pomoči in zaznambe na nepremičninah

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!