Vprašanje:

Avto je v garanciji. Odprt delovni nalog. Avto so dali domov, ker ne dobijo dela. Poteklo je 45 dni. Kakšne so moje pravice?

 

Odgovor:

Če blago, za katero je izdaja garancije obvezna, ne deluje brezhibno ali nima lastnosti, navedenih v garancijskem listu ali oglaševalskem sporočilu, lahko potrošnik najprej zahteva odpravo napak. Če napake niso odpravljene v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je proizvajalec, prodajalec ali pooblaščeni servis od potrošnika prejel zahtevo za odpravo napak, mora proizvajalec potrošniku brezplačno zamenjati blago z enakim, novim in brezhibnim blagom.

Če proizvajalec v roku 45 dni ne popravi ali ne zamenja blaga z novim, lahko na podlagi 21. b člena Zakona o varstvu potrošnikov, razdrete pogodbo ali zahtevate znižanje kupnine.

Za zamenjano blago ali zamenjan bistveni del blaga z novim mora proizvajalec izdati nov garancijski list.

Vaše pravice kot potrošnika iz tega naslova ugasnejo po dveh letih od dneva, ko zahtevate brezplačno odpravo napak ali zamenjavo blaga z novim.

Globa za proizvajalca, prodajalca ali pooblaščeni servis, ki ne upošteva teh določil, znaša 1.200,00 EUR za odgovorno osebo pa 400,00 EUR.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj in kako lahko uveljavljate garancijo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!