Vprašanje:

Proizvajalec ima doživljenjsko garancijo na artikel. Trgovina mi izdelka ne reklamira. Pravi da se obrnem direktno na proizvajalca.
 

Odgovor:

Dajalec garancije je podjetje, ki izda, ponuja ali oglašuje garancijo. Zakon o varstvu potrošnikov v 17. členu določa, da garancija dajalca garancije pravno zavezuje pod pogoji, določenimi v garancijskem listu in oglaševalskem sporočilu.

Določa tudi, da lahko potrošnik pravice iz naslova garancije uveljavlja tudi proti prodajalcu.

Glede na to, da gre za "doživljenjsko garancijo" predvidevamo, da gre za uveljavljanje posebnega jamstva oz. garancije s strani proizvajalca in ne za zakonsko garancijo. 

V kolikor gre za uveljavljanje zakonske garancije, lahko le-to uveljavljate tudi pri prodajalcu. V kolikor gre za garancijo s strani proizvajalca, pa jo lahko po našem mnenju uveljavljate na način in pod pogoji te garancije, ki so določeni s strani dajalca garancije oz. proizvajalca.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj in kako lahko uveljavljate garancijo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!