Vprašanje:

Te lahko free-lance fotograf na javnem dogodku slika, imensko omeni, nato pa fotografijo prodaja na spletu tretjim osebam?
 

Odgovor:

Pri presoji med pravico do zasebnosti in pravico do javnega obveščanja je vedno potrebna presoja vsakega konkretnega primera. Da bi tako konkretneje presodili, da je soglasje potrebno ali ne, bi potrebovali več informacij o konkretni zadevi. Po hitri presoji pa bi ocenili, da bi fotograf vaše soglasje potreboval.

Seveda pa je potrebno vedeti da na konkretno zadevo vpliva več dejavnikov. Med drugimi tudi to, ali gre v vašem primeru za navadnega državljana ali za javno osebnost. Zahteva po spoštovanju zasebnosti  se namreč sorazmerno zmanjša ko posameznik sam vstopi v javno življenje.

Podatke javnih osebnosti je načeloma dovoljeno objaviti brez privolitve prizadete osebe, pri čemer se razlikujejo primeri, ko je oseba javno izpostavljena ves čas (politiki, umetniki, igralci, javno-nastopajoči, športniki, ipd) in ko gre za osebe, ki so zanimive za javnost le začasno (zmagovalci tekmovanj, dobitniki v igrah na srečo, storilci kriminalnih dejanj, ipd.).

Kar se tiče objave fotografij je načeloma potrebno pridobiti dovoljenje oz. soglasje fotografirane osebe, dovoljenje pa velja le za dogovorjeni čas, način in namen objave. Ko gre za javno prireditev posameznika ni dovoljeno fotografirati kot osrednji motiv, dovoljeno pa ga je fotografirati kot del prireditve, denimo kot del množice.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

Glede kršitve osebnih podatkov v povezavi z objavo fotografij v časopisu, predlagamo, da preberete zgibanko informacijskega pooblaščenca, ki Vam je na voljo tu: Varstvo osebnih podatkov in mediji.

Sam sodni postopek oz. obravnavo v sodni dvorani lajko smatramo kot javno prireditev.

Če ste bili fotografirani kot osrednji motiv fotografije (še posebej, če so bili ob fotografiji objavljeni Vaši podatki), bi moral novinar pridobiti Vaše dovoljenje.

Ne bi pa novinar potreboval dovoljenja, če je fotografija posneta za primer predstavitve celotnega dogodka, ki vključuje tudi Vašo podobo.

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!