Vprašanje:

Glede vračila socialne pomoči. 60 dni je že mimo, od kar bi mi mogli trgati iz bančnega računa.
 

Odgovor:

Sklepamo, da gre za vračilo neupravičeno prejete socialne pomoči. 

Center za socialno delo odloči o višini, načinu in o času vračila neupravičeno prejetih javnih sredstev z odločbo. Neupravičeno prejeta javna sredstva je oseba dolžna vrniti v 60 dneh od izvršljivosti odločbe. Predvidevamo, da se navedba 60. dni v vašem vprašanju nanaša na ta rok.

Po poteku roka od dokončnosti odločbe se obračunajo zakonite zamudne obresti.

Če ste upravičeni do drugih pravic iz javnih sredstev, se bo neupravičeno prejeta socialna pomoč poračunala s temi sredstvi, razen če gre za denarno socialno pomoč, subvencijo najemnine, pravico do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev in pravico do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Predlagamo, da se obrnete na svoj pristojni CSD in z njimi skleneta dogovor o načinu in času vračila neupravičeno prejetih javnih sredstev, podate pa lahko tudi predlog za odpis ali delni odpis.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj je potrebno vrniti socialno pomoč?

Informiran.si - Ukinjena vračila socialne pomoči in zaznambe na nepremičninah

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!