Vprašanje:

Mama ima 66 let. Nima pokojnine, ne socialne pomoči. Njen mož ima pokojnino 636 eur. Je upravičena do varstvenega dodatka?
 
 

Odgovor:

Državljani RS so do varstvenega dodatka upravičeni:

  • če so trajno ne-zaposljivi ali trajno nezmožni za delo ali starejši od 63 let (ženske) oziroma od 65 let (moški) in niso zaposleni in so upravičeni do denarne socialne pomoči oz. bi lahko bili upravičeni do denarne socialne pomoči ali
  • če njihov dohodek oziroma lastni dohodek družine presega cenzus za pridobitev denarne socialne pomoči, ne presega pa cenzusa za varstveni dodatek.

Kot trajno nezmožna za delo se šteje oseba, ki:

  • ima status invalida I. kategorije
  • je invalidsko upokojena
  • ima status invalida po zakonu, ki ureja varstvo duševno in telesno prizadeti oseb ali
  • ima mnenje invalidske komisije Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje o trajni nezmožnosti za delo.

Mesečni dohodek osebe, da je oseba upravičena do varstvenega dodatka ne sme presegati 449,80 EUR.

Za družino je varstveni dodatek določen v višini razlike med cenzusom družine za varstveni dodatek in lastnim dohodkom družine.

Za pridobitev varstvenega dodatka pri družini ne upoštevajo prihranki do 3.500 EUR.

Cenzus pri družini, kjer le en od članov izpolnjuje pogoje za varstveni dodatek, trenutno znaša 551,62 EUR. Upoštevajo se dohodki in prejemki, in sicer neto razpoložljivi dohodek (po odštetju davkov in obveznih prispevkov ter normiranih oziroma dejanskih stroškov), prejeti v zadnjih 3, 4 – 12 mesecih ali 13 mesecih pred mesecem vložitve vloge.

Predlagamo, da se mati obrne neposredno na svoj CSD in preveri svojo upravičenost do konkretne pravice. Upravičenost lahko preveri tudi spletni strani ministrstva: VPOGLED V PODATKE O PRAVICAH IZ JAVNIH SREDSTEV.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!